top of page

ЛЕЛЕГ – 4: Є ТАКА ЛАБОРАТОРІЯ…*

Стисла концепція.

Пелазги (лелеги, лелеки) – об’єднання давньоукраїнських спільнот доби Трипільської культури. Мали своє письмо.

Етруски – також пелазги (лелеки), називали себе русенами – тарсенами.

Могутня і процвітаюча у свій час країна Лідія, теж країна пелазгів.

Езотерик – дослідник пише: «Пелазг завжди вважався антом – гіперборійцем! Відомий Пілат (Пілаг) понтійський із роду пелазгів…».

Л – лабораторія

Е – експансії

Л – латентних

Е – експериментів

Г – горішнього – 4.

Лабораторія, місце праці, досліджень, пошуку. Пошуку Нового, ексклюзивного, але, не забуваючи, що Нове, як правило, добре призабуте Старе…

Експансія, розширення території впливу, вихід за початкові межі. Оригінальне, цікаве, індивідуальне бачення має мати наступальний характер. Спонукати до активного (не сонного) способу буття…

Латентний, прихований, невидимий. Допоки досліди в процесі, потребують Тиші, зосередженості пошуковця і концентрації уваги на предметі розгляду.

Експерименти, сукупність дослідів, об’єднаних однією системою постановки.

Горішній, не приземлений підхід до творчої праці. Великий любомудр твердив: «Плоть нічтоже, дух животворить…». Знаємо, дух первинний, матерія вторинна.

Чому обрана цифра 4 (чотири)?

Чотири сторони Світу. Чотири стихії Природи: Земля, Вода, Повітря, Вогонь. Платон запевняв, що Землі відповідає куб, Воді – ікосаедр, Повітрю – октаедр, Вогню – тетраедр. Чотири пори року. Чотири тижні місяця. Чотири періоди життя людини (за Піфагором). Чотири функції свідомості, описані доктором Юнгом, - мислення, дотик, інтуїція, відчуття. Дають людині сприймати враження про світ, що надходять зсередини і ззовні. Чотири темпераменти людини: сангвінік, холерик, флегматик, меланхолік.

І, нарешті – чотири кути Хати…

З посеред багатьох аргументів, зосередимося на двох… Мешкаємо в Україні, де, як писав Ф. Герберт: «Це місце, де розгадуються всі загадки…». А наш сучасник, науковець – футуролог І. Каганець певен в… : «Ім’я України (У – країна, 4 – крайна) перекладається як «країна – тетрагон», «виокремлена з 4-х сторін земля», «свята земля». Число 4 (чотири) традиційно позначає повноту мудрості…».

Живопис… Значно більше ніж живопис. Йому притаманна філософічність, психологія, музичність, поетика, асоціативізм. Картини, то своєрідні тексти, написані фарбами, в них можна, тільки обережно, «увійти»…

Картина… По колу перетікають, за принципом сполучних посудин – сенси, емоції, настроєвість, мелодика (пісня), вчуваються віршовані рядки… Трапляються взірці перетікання окремих ознак різних культур, що уявнюються в конкретних творах. В мистецтві коло буває частенько восьмидольним… А може, ці процеси спіралеподібно переплітаються…

Хоча, мабуть таки по Колу… Послідовниця К.- Г. Юнга, д – р М. – Л. фон Франц твердила: «Де б не з’являвся символ кола: в примітивному культі сонця або в сучасній релігії, в міфах або снах, в мандалах, намальованих тибетськими монахами, в містобудівничих планах міст або в сферичних побудовах давніх астрономів, - він всюди вказує на єдиний найбільш істотний аспект життя – його цілковиту завершеність…».

Для А. Мейчена, як випливає з його творів, «людина створена із таємниць для таємниць і видінь…». Дійсність – щось надприродне… В листі Артура Мейчена до Жана – Поля Туле зустрінемо і таке: «Тепер я переконаний, що на землі нема нічого неможливого…». І ще: «Але я вірю, що ми живемо в світі великої таємниці, абсолютно вражаючих речей, про котрі не підозрюємо…».

ВІРА, МАНДРИ, ПОШУК, ТВОРЧА ПРАЦЯ – РАДІСТЬ…

ХАЙ БУДЕ.

Андрій Будкевич (Буткевич), керівник «Лелег – 4».

*Інтернет – портал «Народний оглядач».

Избранные посты
Проверьте позже
Когда посты будут опубликованы, вы увидите их здесь.
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page